Overlast in de wijk

tot enkele weken geleden hingen er in onze wijk twee overlast camera’s: eentje aan de kerk van het Rustoord en eentje aan de kruising van de Schoolstraat met de Middelkaart.  Deze camera’s kwamen er na verscheidene meldingen bij de politie.

Dit was dus niet aan de hand van de meldingen voor inbraak, maar voor een lokale groep waarvan de kwajongensstreken ontspoorden naar crimineel gedrag dat bij onze wijkbewoners voor een hoog onveiligheidsgevoel zorgde.

Zo werden door deze jeugd op korte termijn, voorwerpen uit het publiek domein afgebroken en in het donker over de rijweg gelegd met het oog op het veroorzaken van ongelukken, en werden er voorwerpen naar voorbijrijdende auto’s gegooid.  Ze probeerden een openbaar vuilbakje in brand te steken en deden dat later met iets meer succes met een VIB affiche.

Alhoewel de camera’s vanop afstand bediend kunnen worden, staan ze vooral gericht op de plaatsen vanwaar de meeste meldingen kwamen.  De beelden kunnen real-time gevolgd worden, maar worden bovenal ook opgeslagen op een lokale harde schijf in de camera.  In dezelfde behuizing zit een batterij die elke dag geladen wordt met de stroom van de straatverlichting.  

De gemeente heeft enkele van deze overlastcamera’s die ze regelmatig verplaatst.  

Maar een camera is geen oplossing …

Wat kan je zelf doen?

De camera zorgt in het beste geval voor een ontradend effect, maar ondertussen weten we dat dit het probleem alleen verplaatst.  Nu werden elders in de wijk stenen en andere voorwerpen naar auto’s gegooid en reclamepanelen in brand gestoken, vermoedelijk door hetzelfde gespuis.

Mogelijk heb je zelf een telefoon met een camera en kan je dus foto’s en video’s nemen van de feiten wanneer ze zich voordoen.  Dit heeft het extra voordeel dat je zelf niet de volledige persoonsbeschrijving moet onthouden of het tijdstip van de feiten.  De politie kan immers niet overal op hetzelfde moment zijn, en is geholpen met dit beeldmateriaal.

Je kan lid worden van de BIN, oftewel het Buurt Informatie Netwerk.  Een klik op het logo hiernaast brengt je naar de registratiepagina.  Je zal dan geïnformeerd worden van meldingen in de buurt.  Daarnaast krijg je via dit kanaal ook preventietips.

Bovenal is het belangrijk elk geval te melden bij de politie, en wel op het moment dat het zich voordoet.  Ze zijn reeds gekend bij de lokale ordediensten en zijn soms moeilijk op heterdaad te betrappen.

Laat een reactie achter