Proza van de bovenste plank

De Hogeakkersbloei 100 jaar!

Hoera! – een science-fiction column

Brasschaat, 17 november 2058.

Deel 1

Wie had ooit gedacht dat we een eeuwfeest zouden vieren met onze buurtvereniging? Toen in 2032 het verbod op vrije vereniging inging hadden weinige mensen nog hoop. De verstrakking en reglementering van de vrijheid had het land en Europa in de macht, met als triest hoogtepunt het plaatsen van een identificatie-chip in de linkerbil van elke Europese inwoner. We herinneren ons allemaal de staatsgreep van 2030, die ons tot deze trieste periode bracht. Ter bestrijding van het terrorisme en om de controle over de bevolking te vervolledigen, greep de in 2020 gestichte partij ‘Kracht Door Strengheid’, gesteund door het leger, in maart 2030 de macht. Zij werden hierin gesterkt door een massale verkiezingsoverwinning en een fanatieke aanhang. Alle andere politieke partijen werden handig als overbodig, ongeloofwaardig en nutteloos omschreven, en kregen de schuld van de rampzalige situatie waarin ons land verkeerde. Blijkbaar hadden we van de geschiedenislessen uit de harde, rampzalige 20e eeuw niets geleerd. We spreken nu over de ‘nieuwe zwarte jaren 30’ van de 21e eeuw.

Deel 2

Maar kijk, het gezond verstand nam uiteindelijk toch de overhand. Geschiedenis is nu eenmaal een golflijn, en rechtvaardigheid en vrijheid winnen op lange termijn altijd. De Baardenpartij, oorspronkelijk gesticht als ondergrondse verzetsgroep, kreeg meer aanhang en wist in de jaren veertig, amper een 15 tal jaar geleden, ons land en Europa terug op de democratische rails te krijgen. Het bestaan van België, laat staan de eerder afgeschafte regio’s, zijn een vage herinnering. Wij zijn nu allemaal trotse, vredelievende Europeanen. De interplanetaire boodschap die we in het legendarische jaar 2050 toegezonden kregen van de planeet Xargo, deed een wereldwijd besef losbarsten dat we niet alleen zijn in de kosmos, en we in vrede en liefde met elkaar moeten leven. Tegelijkertijd bracht de ecologisch gestuurde hoog-technologie een ongekende welvaart. Ook het internationale geloof dat onze Aarde moest gered worden, wist te leiden tot een wereldwijde toenaderingsdrang waarvan we nu op een voorlopig hoogtepunt zitten. Sinds in VS de kleinzoon van de legendarische president Obama staatshoofd is, lijken ook internationale spanningen tot het verleden te horen. Rusland kiest resoluut voor de open democratie, en het ooit als mastodont beschouwde China is een welvarend en vredelievend land geworden, mede dankzij het monopolie op de productie van de stokjes waar u en ik nu dagelijks mee eten. Kortom, het gaat goed met de wereld en met onze vereniging.

Finale

Dank zij de medische ontwikkelingen kunnen diverse leden, die in 2018 het zestigjarig jubileum nog meemaakten, deelnemen aan de festiviteiten omtrent 100 jaar HAB. Door de implantaten in het lichaam kunnen deze 120-jarigen (en meer!) nog salsa dansen. Over dansen gesproken: HAB wilt u allemaal uitnodigen op het feest dat op 1 december 2058 zal plaatsvinden in de ruimtevaarderhal (voordien ruiterhal, weet u nog?) te Brasschaat. Er is voor ieder wat wils: kinderanimatie met de robot Dadakikin, gratis rijstpap met gouden stokjes (uiteraard uit China), dansgelegenheid met DJ Paul – die tevens zijn 90 jarig jubileum als dj viert, en uiteraard onze niet te evenaren tombola. Huis Lippens schenkt traditiegetrouw één van de hoofdprijzen: dit jaar de unieke zweeffiets van Fly-Away. Klap op de vuurpijl is echter een weekje op de vakantiemaanbasis Aloha, pas geopend verleden jaar. Reden genoeg dus om 100 jaar HAB te vieren, en de gelukkige tijd die we in onze mooie wijk samen mogen meemaken. Leve de toekomst!

Drrrrrriiiiinggggg. Mijn wekker loopt af. Pffff, wat een rare droom. Ik hoop vooral dat deel 2 en de finale helemaal waar zullen worden. Vredevol Kerstfeest, en een gezond Nieuwjaar.

Johan Vandendriessche

Laat een reactie achter