Middelkaart Schoolstraat

Parkeerverbod MTM 7,5 ton

Sinds 4 november is het beruchte parkeerverbod voor vrachtwagens met een MTM* vanaf 7,5 ton ingegaan.   

In augustus verscheen voor het eerst in de pers dat onze gemeente aan een algemeen reglement werkte, dat het parkeren van deze voertuigen verbiedt binnen de gemeentegrenzen.  De voornaamste reden hiervoor waren de opmerkingen van bewoners, die wezen op de soms gevaarlijke toestanden.

Daarnaast mogen we niet vergeten dat deze vrachtwagens ook voor schade zorgen.  Wie even meer rekent weet dat de belasting op één wiel vergelijkbaar is met de massa van een personenwagen.  Hierdoor zien we ook in onze wijk verzakte riooldeksels, en kan de schade eronder nog groter zijn. 

27.5.2. Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto’s, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.

Bron : de wecode

Als de wegcode hier al op voorzien is, gaat de gemeente hier dan niet te ver?
Wel, nee. Voor de politie was het niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of het voertuig wel langer dan 8 uur op dezelfde plaats stond. Hier moet nu geen rekening meer mee gehouden worden.
Daarbij komt dat deze clausule alleen van toepassing is op de bebouwde kom. In november 2013 en januari 2017 zijn op exact dezelfde plaats, twee autochauffeurs zwaargewond geraakt door in te rijden op een geparkeerde vrachtwagen, op ongeveer 100 m vóór de bebouwde kom van ’t Polygoon aan De Groene Jager. Dit hoort dus ook tot het verleden.

Zijn er uitzonderingen mogelijk ?

Laden en lossen kan altijd natuurlijk, maar daarnaast zijn er uitzonderingen voorzien voor nutsmaatschappijen, groenbedrijven en verhuisfirma’s, die hiervoor een tijdelijke toelating of zelfs een jaarvergunning kunnen aanvragen, met bepaalde voorwaarden uiteraard.

GD

1 gedachte over “Parkeerverbod MTM 7,5 ton”

Laat een reactie achter