Bloemschalen ter adoptie

Laatste update !

Geïnteresseerden kunnen zich melden voor een coronaproof workshopje en een plannetje dat als basis kan dienen voor de aanplanting van een bloemschaal.  De volgende data staan gepland:

  • woensdag 18 november voor- en namiddag
  • vrijdag 20 november voor- en namiddag
  • zaterdag 21 november voor- en namiddag

Het plantmateriaal werd ondertussen geleverd en zou vrij snel geplant moeten worden.  Kandidaten mogen hiervoor contact opnemen met Paul Eelen op de coördinaten hieronder. 

Bijna onopvallend en toch typerend voor de wijk zijn de bloemschalen die je hier en daar terugvindt. Deze bloemschalen werden tweemaal per jaar opgefrist. In het voorjaar ging het bestuur met zakken potgrond en plantjes aan de slag, die voor kleur zorgden tijdens de zomermaanden. Eenmaal uitgebloeid werden de bloemschalen een tweede keer schoongemaakt en voorzien van bloembollen die in het voorjaar uitkwamen. Wanneer deze bloembollen uitgebloeid waren werden die in het voorjaar dus vervangen door, … je raadt het nooit … nieuwe plantjes.

De aanvoer van potgrond, het wegwerpen van de bloembollen en eenjarige plantjes, is allerminst duurzaam. Gezien we als wijkvereniging deel uitmaken van de gemeentelijke Duurzaamheidsraad, zijn we dus op zoek gegaan naar een alternatief en dat hebben we gevonden bij onze partners van Velt. Voor wie eerdere artikels van de website gelezen heeft, mag deze naam niet onbekend klinken.

Velt heeft enkele maanden geleden de bloemschalen tijdelijk ingezaaid met een bijenvriendelijke zaadmix die gedurende een langere periode voor bloemen zorgt.  Nu heeft de droogte ervoor gezorgd dat de bloemenpracht een beetje uitbleef, en dat het resultaat nogal afwijkt van de kleurrijke prenten die model staan.  Door de droogte bleef de bloemenpracht wat achterwege waardoor het resultaat niet erg leek op de kleurrijke prenten die model stonden.

Maar om duurzaam te zijn gaan we vanaf nu anders te werk.

Wat willen we bereiken ?

Wel, we gaan de schalen beplanten met vaste planten en biologische botanische bloembollen, zodat er kleur en geur is vanaf de lente tot in de herfst.
Bij de plantenkeuze richten we ons op weinig onderhoud en geen of een uitzonderlijke watergift. Sterke planten dus die droogteresistent zijn en interessant voor bijen en vlinders.
De biologische botanische bollen kunnen ter plekke blijven en kunnen zelfs vermeerderen.
De grond wordt bedekt met lavagruis zodat onkruid geen kans maakt, de grond beschermd is tegen zon en wind en niet uitdroogt, en de planten een extra mineralen-gift krijgen.

Op dit moment zoeken we nog een vijftal peters en/of meters die een van de bloemschalen hieronder willen ‘adopteren’.  Mensen die een oogje in het zeil willen houden, die ervoor willen zorgen dat ‘hun bloemschaal’ in prima staat blijft. Dat behelst enkele keren per jaar onkruid wieden, af en toe wat uitgebloeide bloemen afknippen, in het najaar de planten wat bijsnoeien en in lange droge periodes toch af en toe wat water geven.

Echt niet veel werk. We bezorgen je de nodige informatie zodat je zelfs zonder ‘groene vingers’ deze uitdaging kan aangaan.  Je kan en mag ook altijd een beroep doen op één van de Velt-medewerkers zodat je niet het gevoel hebt of krijgt er alleen voor te staan.

Geïnteresseerden mogen contact opnemen met Paul Eelen (paul.eelen@gmail.com) .

Voor de groene bolletjes is reeds een peter/meter gevonden. Stel je dus gerust kandidaat voor één van de blauwe bolletjes.

Laat een reactie achter