Asbest en zijn attest

Van een lid uit de wijk kregen we de volgende vraag, en we denken dat wel meer buren met dezelfde vragen zitten:

Even geleden verscheen er een artikel in de “De Zondag” betreffende het vanaf november 22, bij eventuele verkoop van onze panden dergelijk attest verplicht zou zijn.

Ik vermoed dat er normaliter geen asbest verwerkt is in onze woningen.
Is mijn vermoeden juist ?
Graag zou ik een bevestiging van dat vermoeden krijgen, eventueel via de huidige betrokken “kleine landeigendom”-maatschappij of organisatie.
Ik denk dat sommige omwonenden ook geïnteresseerd zijn in deze materie.

Of moeten wij ons zorgen maken voor een instantie die “serieuze” munt kan slaan uit deze situatie met of zonder asbest.

Heeft de HAB hiervoor reeds iets ondernomen?
Of moet iedereen persoonlijk reageren, of heeft HAB een beter voorstel?

Het nieuws van het nieuwe asbestattest is inderdaad correct. Dit is verplicht voor alle woningen die gebouwd werden voor 2001, omdat daarna asbest verboden was in de bouw.  Iedereen die zijn huis verkoopt na 23 november 2022 moet zo’n attest kunnen voorleggen, en vanaf 2032 is het voor iedereen verplicht.
Alhoewel het allicht met de beste intenties ingevoerd werd, ben ik het eens met je dat de 350 tot (?) € dat dit kost, veel geld lijkt.  Er worden echter ook stalen genomen die in een labo onderzocht worden om de aanwezigheid van asbest aan te tonen.
 
Nu is het zo dat asbest vroeger veel toepassingsgebieden had, en dat het dus niet volstaat om te weten of asbest bij de constructie van het huis gebruikt werd.  Veel producten zoals lambriseringen, bloembakken, isolatie van leidingen, enz.  kunnen na de bouw zijn toegevoegd, Denk maar aan de golfplaten die op tuinconstructies worden gelegd.
 
Volgens wat we hebben teruggevonden, worden op dit moment nog examens voor controlerende firma’s ingericht.  Misschien is het een idee om met de HAB een groepsaankoop te organiseren van deze asbest-attesten, waardoor de kost per deelnemer goedkoper uitvalt.
  

Wordt vervolgd….

Laat een reactie achter